Opretning af Hjul – En Opgave for Fagfolk

Tekst & fotos: Torben Jørgensen, medlem no. 312

De fleste vil nok være enige i, at de originale hjul er de rigtige at køre med. Om de så altid er de kønneste er en smagssag, men på et køretøj som skal holdes mest muligt originalt er det nødvendigt med de fabriksmonterede hjul fordi netop hjul/fælge giver bilen sin identitet. De originalmonterede fælge på en Delta Integrale EVO er således meget karakteristisk for den model og selvom det er et forb….. arbejde at rengøre dem med de mange huller og inddelinger, ja så må de ikke skiftes til andet.

For mit eget vedkommende var fælgkanterne med årene blevet ( syntes jeg ) forsynet med lidt for mange skrammer pga. nærkontakt med kantstene. Her ville jeg gerne indskyde, at det skyldes konen/kæresten som havde lånt bilen og været uopmærksom, men jeg ved godt hvem som er den skyldige og sådan er det.

Derfor blev markedet for hjulopretning i DK undersøgt før vinteren ( hvor bilen alligevel ikke benyttes ) og ved at checke diverse bilforum var det tydeligt, at valget skulle falde på L.M. Opretning i Mausing lidt Nord for Silkeborg. Lars, som indehaveren hedder, havde fået de bedste skudsmål og så var det blot at få skabt kontakt og aflevere hjulene. Meget flink mand som har et lille værksted langt ude i skoven, kan man sige, hvor fælge kan oprettes, afgrates i drejebænk og Lars afmonterer/monterer og afbalancerer selv hjulene efter udført job.

LM Opretning samarbejder med et malerfirma som står for lakeringen. Mine fælge havde ikke behov for en totallakering, men kun en kant på ca. 25 mm hvor der var slebet af. Meget professionelt udført og selvom jeg ved hvortil der er lakeret, kan overgangen til original alufarve overhovedet ikke ses. Måske er det ikke helt tydeligt på foto at se de oprindelige skrammer men der er en stor forskel på før/efter. Om det kan betale sig at få renoveret sine fælge ? Tjaa, hvis du kører med uoriginale Kina-fælge fra T. Rasmussen så er det nok bedre blot at købe nogle nye, men skal det forblive originalt og matche din Lancia i øvrigt så er det en god idé at få dem renoveret. Nogle originale fælge kan måske ikke opdrives længere og mine blev renoveret for et godt stykke under det halve af 1 sæt nye. Du kan læse mere om Lars på www.lmopretning.dk

Afbalancering af hjul

Lars fra LM Opretning

Close-up af fælgens skader inden operationen

Det endelige resultat, kan DU se hvor overgangen er?

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.